Produkcja roślin rolniczych metodami ekologicznymi na przykładzie truskawki i ziemniaka
- Details
- Created on Friday, 22 December 2017 11:24
Jednym z głównych celów rolnictwa ekologicznego jest możliwość pozyskiwania wysokiej jakości żywności. Dlatego też powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na utrzymanie trwałej żyzności gleby, tak aby dała nam możliwie najlepszą jakościowo żywność. Każdy rolnik powinien z najwyższą starannością, wiedzą i kulturą prowadzić uprawy roślin, chroniąc przy tym glebę, dbając o stan fitosanitarny roślin, tak aby umożliwić wysokie plonowanie i prawidłowy rozwój.
Wyniki doświadczeń PDO ze zbożami prowadzonych na polu doświadczalnym ŚODR Modliszewice w sezonie 2016/2017
- Details
- Created on Friday, 22 December 2017 10:51
W ramach systemu doświadczeń Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) na polu doświadczalnym naszego Ośrodka w sezonie 2016/2017 prowadzone były doświadczenia z 30 odmianami pszenicy ozimej, 24 odmianami pszenżyta ozimego, 15 odmianami owsa i 14 odmianami pszenicy jarej. Zapraszamy do zapoznania się wynikami doświadczeń.
Ogrodnicza konferencja glebowa w Sandomierzu
- Details
- Created on Monday, 11 December 2017 13:03
Sandomierska konferencja „Innowacyjne technologie uprawy owoców i warzyw przeciwdziałające pogarszaniu się właściwości i spadkowi wartości gleb (obniżaniu ich żyzności) w nauce i praktyce z wykorzystaniem finansowania w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020” to kolejny etap realizacji przez sandomierski Oddział ŚODR operacji w ramach Sieci innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR).
Współpraca producentów produktów z Listy Produktów Tradycyjnych z powiatu starachowickiego
- Details
- Created on Thursday, 07 December 2017 12:50
Powiat starachowicki usytuowany jest na obrzeżu północnej części województwa świętokrzyskiego, zajmuje obszar między Przedgórzem Iłżeckim a podnóżem Gór Świętokrzyskich. Charakteryzuje się bogactwem środowiska naturalnego oraz zróżnicowaną gospodarką rolniczo-hodowlaną. Nieodłącznym elementem kultury każdej małej ojczyzny jest kuchnia, w której używane są produkty charakterystyczne dla regionu. Smak rodzinnych tradycyjnych potraw i zapach babcinej kuchni pozostaje z nami najdłużej gdziekolwiek byśmy nie byli.
Nowe porady i informacje z zakresu sadownictwa, warzywnictwa i kwiaciarstwa
- Details
- Created on Friday, 13 March 2015 14:35
Aktualne tytuły to m.in.:
► Ochrona warzyw zimą,
► Zmiany w działaniu "Rolnictwo ekologiczne",
► Kolorowe marchewki to nie GMO,
II Forum Wiedzy i Innowacji
- Details
- Created on Wednesday, 06 December 2017 13:17
W dniach 29-30 listopada 2017 roku w sali konferencyjnej w hotelu Sangate Hotel Airport odbyło się II Forum Wiedzy i Innowacji w ramach Planu Operacyjnego KSOW na lata 2016-2017 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR). Forum miało na celu dostarczenie informacji na temat działania "Współpraca" w ramach PROW na lata 2014-2020, zakładania grup operacyjnych oraz realizacji przez nie projektów, przedstawienie wdrożonych już innowacji w produkcji rolniczej, a także przekazanie doradcom wiedzy, która będzie wykorzystana w pracy doradczej z rolnikami.
Targi Horti-Tech 2017
- Details
- Created on Wednesday, 06 December 2017 12:55
W dniach 21-22.11.2017 r. w Targach Kielce odbyły się Targi Technologii Sadowniczych i Warzywniczych HORTI-TECH. Była to już III edycja tego ważnego wydarzenia w regionie świętokrzyskim, skupiające wielu wystawców, producentów owoców i warzyw, doradców rolnych, uczniów szkół rolniczych oraz osób zainteresowanych produkcja ogrodniczą.
Program zwalczania zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy/otrętu (IBR/IPV) oraz wirusowej biegunki bydła i choroby błon śluzowych (BVD/MD) w stadach bydła
- Details
- Created on Monday, 04 December 2017 08:15
1 stycznia 2018 roku rusza dobrowolny program zwalczania zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy/otrętu bydła (BVD/MD) oraz wirusowej biegunki bydła i choroby błon śluzowych (IBR/IPV) w wybranych stadach bydła. Program powstał na wniosek Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Celem programu jest rozpoznanie i poprawa sytuacji epizootycznej chorób IBR/IPV i/lub BVD/MD w stadach bydła objętych programem.
Wsparcie dla producentów żywności naturalnej i tradycyjnej
- Details
- Created on Monday, 27 November 2017 11:41
23 listopada 2017 roku w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyło się jednodniowe szkolenie dotyczące mechanizmów wsparcia dla producentów uczestniczących w systemach jakości żywności w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Organizatorem szkolenia była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z naszym Ośrodkiem.
ASF przekroczył Wisłę
- Details
- Created on Thursday, 23 November 2017 10:59
Zaledwie kilka dni po ogłoszeniu informacji na temat przypadków ASF w powiecie legionowskim, pomór dotarł na drugą stronę Wisły. Główny Lekarz Weterynarii poinformował o wykryciu materiału genetycznego wirusa ASF w zwłokach czterech dzików, znalezionych w miejscowości Laski, w gminie Izabelin, powiat warszawski zachodni, województwo mazowieckie. Miejsce wykrycia ostatniego przypadku choroby jest oddalone o około 9 km od poprzedniego miejsca wystąpienia ASF u dzików.
Nabór wniosków na poddziałanie „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości”
- Details
- Created on Tuesday, 21 November 2017 12:50
Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) ogłosił nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania 3. "Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych", poddziałanie 3.1. "Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości", objętego PROW 2014-2020. Wnioski można składać od 28 listopada do 29 grudnia 2017 roku do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę wnioskodawcy dyrektora oddziału terenowego KOWR.
Zapraszamy do udziału w nowej edycji konkursu Rolnik Roku
- Details
- Created on Friday, 17 November 2017 13:27
Fundacja WWF (Word Wide Fund for Nature) ogłosiła kolejną edycję konkursu na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego. Nagroda jest przyznawana rolnikom stosującym praktyki przyjazne środowisku Morza Bałtyckiego, w szczególności ograniczające odpływ biogenów (związków azotu i fosforu) do wód. Celem konkursu jest podniesienie świadomości w zakresie stosowania dobrych praktyk rolniczych, zgodnych z zasadami zrównoważonego rolnictwa, w gospodarstwach rolnych. Konkurs ma również promować współpracę w regionie w celu rozpowszechnienia stosowania dobrych praktyk w sektorze rolnym.
Dożynki Winiarskie w Świętokrzyskiem
- Details
- Created on Friday, 17 November 2017 12:32
Miłośnicy regionalnego świętokrzyskiego wina już po raz drugi mieli okazję uczestniczyć w Dożynkach Winiarskich. Odbyły się one w dniach 10-12 listopada br. kolejno w trzech winnicach znajdujących się na terenie trzech sąsiadujących powiatów. Gospodarzami dożynek byli właściciele Winnicy Sandomierskiej w Górach Wysokich, Terra – Winnicy Smaku w Malicach Kościelnych w powiecie opatowskim oraz Winnicy Avra w Woli Żyznej położonej niedaleko Szydłowa w powiecie staszowskim.
Czym Świętokrzyska Kuźnia Smaków bogata…
- Details
- Created on Friday, 17 November 2017 11:32
14 listopada br. w Karczmie Kuźnia Smaków w Tokarni odbył się event promujący markę Świętokrzyska Kuźnia Smaków, którego organizatorem był nasz Ośrodek przy współpracy sponsora JGD Łączkiewicz oraz 42 podmiotów szlaku kulinarnego ŚKS. Wydarzenie, które patronatem objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Świętokrzyskiego przyciągnęło ponad 200 osób, smakoszy żywności tradycyjnej, w tym przedstawicieli instytucji pracujących na rzecz rolnictwa, samorządów gmin i starostw, inspekcji sprawujących nadzór nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego oraz przedstawicieli świętokrzyskiego urzędu marszałkowskiego z dyrektorem Departamentu Promocji, Edukacji, Kultury, Sportu i Turystyki Jackiem Kowalczykiem.